Méztermelés

Már több mint 73 éve mézet termelünk

Az állomány teleltetése két telephelyen történik, mindkettő közel az élő-, és a Holt-Köröshöz. Ez nagyon lényeges a korai virágpor /fűz, mogyoró/ hordás szempontjából. A gyümölcsvirágzást követően ez első tömegesen virágport adó és jól mézelő növény a repce. Szépen fejlődnek rajta a méhek, mely szükséges is, hogy akácvirágzásra kellően erősek legyenek a családok. 

Akácvirágzásra vándorolni kell mivel helyben nincs összefüggő akácos. Az úgy nevezett középső akác után északi akácra vándorolunk amennyiben nem fagyott le, illetve az időjárás elfogadhatónak látszik. Az április, május a legszorgosabb időszak mivel ekkor kell a családokat fejleszteni, műlépezni, fiókokat felrakni, éjszaka 3-4 alkalommal költözni repce, illetve akácmézet pergetni. Május első felében készített rajokat dajkálni kell. 

Az itthon maradt családok az ártérből ámor mézet tudnak gyűjteni. Visszaköltözés részben a telephelyre, részben a majdan nyíló napraforgó táblához történik. Az állomány egy része selyemfűre vándorol amennyiben kedvezőek a feltételek. (A virágzata ragacsos és nagyon koptatja a méheket.) A napraforgó júliusban mézel, ha szakaszosan lett vetve augusztus elejére is áthúzódhat. 

A méh élősködője az atka (Varroa destruktor) mely ellen védekezni kell – irtani – különben kipusztítja a méhcsaládot. Termelési szezonban főleg biológiailag, mivel a mézet minden szennyeződéstől, idegen anyagtól, antibiotikumtól óvni kell. 

A méztermelés kizárólag rakodó képtárakban történik, a méztéri fiókok elvételét, méhteleintését szöktetéssel vagy a méhek lefúvásával oldjuk meg. A fiókok zárt pörgető helyiségbe kerülnek, ahol fedelezés után pörgetéssel történik a mézelvétel. 

Milyen mézek kaphatóak?

Bencsik Méhes Ház Kft. 
Békésszentandrás