Mézfajták

Éltető finomságok..

Az alábbiakban az Bencsik Méhes Ház Kft. által forgalmazott mézfajtákat láthatja.

Repceméz

Az évben az első tömeges nektárt adó kultúrnövény. A repce virágpora és méze, szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt. 

Igen értékes méz, szinte minden alkotó eleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. 

Enyhíti a gyomorsavtúltengést. Amíg folyékony, sárga színű, de gyorsan kikristályosodik. és akkor majdnem fehérré változik.

Akácméz

A májusban nyíló fehér akác méze jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony. Íze kellemes, lágy, harmonikus, nem karakteres színe csaknem színtelentől enyhén sárgáig terjed. Kevés virágport tartalmaz. 

Az akácméz különleges minősége miatt Európa szerte híres Hungaricum. 

Nyugtató hatású, jó fertőtlenítő és köhögés ellen is ajánlott, valamint fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása is jól ismert.

Ámor méz (viziakác)

A csodálatos szépségű Körös és Tisza part legértékesebb cserjés növénye mézelés szempontjából. Lilás virágainak jellegzetes, fűszeres illata a méhek számára ellenállhatatlan.

Összetételében, állagában hasonlít az akácmézhez, mivel lassan kristályosodik, de ízében teljesen más. Kellemes, harmonikus ugyanakkor jellegzetes ízű. Színe tükrös, halványbarna.

Kiváló élettani hatású méz, növeli az érrendszer ellenálló képességét, erősíti a szívet és szabályozza a szívműködést. Erősíti a szervezet védekezőrendszerét.

Gesztenyeméz

Méze határozott, pikáns zamatú különlegesség, gesztenyevirág illatú. Könnyen kristályosodik, folyékony állapotban sötétbarna, kristályosodás után világosbarna. 

A mézek közt kiemelkedően magas az ásványi anyagtartalma. 

Mérsékli a visszértágulat és a trombózisok kialakulását, nőgyógyászati problémák ellen is kiválóan alkalmas. Jó a vérzékenység csökkentésére, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság ellen.

Hársméz

A júniusban virágzó csodálatos illatú hársfa bőven ontja a legkiválóbb jótékony hatással rendelkező nektárt. Mézének színe a világossárgától a közép barnáig terjed. Pikáns íz jellemzi. 

Farnezol tartalma miatt valóságos gyógyméz, hatása ősidők óta ismert. Ajánlják hörghurutra, felsőlégúti bántalmak ellen, köhögés csillapítására, nyugtalanság, álmatlanság, valamint lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra.

Selyemfű méz (vaddohány)

A napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken, tisztásokon június és júliusban a csábítóan illatozó vadon termő növényből a kánikulai napsugarak csalogatják elő a nektárt a méhek számára. Színe víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Kellemes zamatú, jellegzetesen fűszeres ízű, illatos méz. 

Nagyon kevés virágport tartalmaz, lassan kristályosodik. Elismert magyar specialitás, mivel hazánkban vannak a legnagyobb összefüggő selyemfűmezők. Tápértékével, nyomelemeivel, ásványi-sókkal dúsítva erősíti szervezetünket. 

Ami a legfőbb tulajdonsága, enyhe vérnyomáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.

Vegyes virágméz

A méhek a nektárt a virágról gyűjtik, az adott pillanatban nyíló, számukra elérhető minden virágról. Tehát a vegyes virágméz minden olyan méz, ami több virágfajta mézét tartalmazza. Így a növény, amiről gyűjtik és maga a méz is nagyon változatos lehet. 

Aranysárga, később sötétebbé váló, amely a benne lévő jelentős mennyiségű szőlőcukor miatt hamar szétválhat folyékony és kristályos részre. Magas savtartalma miatt fokozza az étvágyat és javítja az emésztést. Magas vérnyomás ellen is hatékony. Legmagasabb a természetes színezőanyag tartalma, ezért a jó színező hatásáért a mézeskalács készítők szívesen használják

Szolidágó méz (aranyvessző)

A balatoni berekben augusztus elejétől hosszan virágzó aranyvessző méze fűszeres és rendkívül zamatos. Színe aranysárga, állaga sűrű, gyorsan kristályosodik. 

Ez a későnyári vadvirág a méheknek az egyik utolsó nektárgyűjtési lehetősége.

Hogyan néz ki üvegbe töltve?